نشستن روی زین دوچرخه می تواند فشار زیادی به ناحیه پرینه و شریان های عصبی در لگن مردان و زنان وارد کند و پس از دوچرخه سواری به طور موقت اندام تناسلی را بی حس کند. گزارش هایی از آسیب جدی طولانی مدت به پرینه و اندام تناسلی مردان و زنان گزارش شده است. به همین منظور این آموزش برای انتخاب زین مناسب در تیم تحریریه مجله دوچرخه و طبیعت آماده شده است.
انتخاب زین مناسب مهمترین راه پیشگیری از حوادث احتمالی است. اگرچه در طراحی زین های مدرن، اجزای اصلی برای جلوگیری از آسیب به ناحیه پرینه در نظر گرفته شده است. اما انتخاب زین مناسب شرط اصلی جلوگیری از آسیب است.
سه عامل اصلی در انتخاب زین مناسب دخیل است
1- جنسیت دوچرخه سوار
2- نوع رشته
3- اندازه لگن دوچرخه سوار
1- تفاوت لگن زن و مرد
لگن زن و مرد با هم متفاوت است زیرا باعث تسهیل زایمان در زنان می شود. فاصله استخوان های مردان در حالت نشسته بین 6 تا 16 سانتی متر و در زنان بین 9 تا 17 سانتی متر است. البته استخوان های خانم ها در هنگام نشستن لزوما بزرگتر از آقایان نیست، اما تفاوت های منحصر به فردی دارد که در ادامه به توضیح آن ها می پردازیم.
در تصویر بالا تفاوت بین استخوان های نر و ماده مشخص است. در تصویر سمت چپ که مربوط به مرد است، در قسمت A قوس استخوان شرمگاهی به صورت تیز و به سمت بالا کشیده شده است و در تصویر سمت راست که مربوط به یک زن است، قوس ناحیه تناسلی مشخص شده است. استخوان پایین تر از مرد است که حدود دو سانتی متر متفاوت است. عرض، قوس و انحنا در اسکلت زنان نسبت به مردان بیشتر است. با توجه به این دو تفاوت بین استخوان های زن و مرد، دامنه فشار روی صندلی زن و مرد متفاوت است.
بنابراین با داشتن قوس استخوانی پایین تر در ناحیه شرمگاهی هنگام نشستن روی زین فشار بیشتری به ناحیه پرینه زنان وارد می شود. این موضوع حساسیت خانم ها را برای انتخاب زین مناسب بالا می برد.
این امر باعث ایجاد اختلال «فشار روی لابیا (لب های داخلی اطراف واژن)» در رشته های تایم تریل و سه گانه بانوان می شود که برای آشنایی بیشتر با این عارضه می توانید در ادامه مطلب «مضرات و مضرات دوچرخه سواری» را مطالعه کنید.
پرینه: ناحیه بین واژن و مقعد در زنان و بین آلت تناسلی و مقعد در مردان ناحیه پرینه نامیده می شود.
ما متوجه شدیم که بین مردان و زنان در لگن تفاوت معناداری وجود دارد. در انتخاب زین باید به زنانگی و مردانگی آن توجه کنید. البته در برخی مدل ها زین زنانه و مردانه طرحی دارد. البته منظور ما زیورآلات ارزان قیمت نیست.
2- اهمیت دوچرخه سواری در انتخاب زین
قوس پایینی لگن وظیفه تحمل وزن را بر عهده دارد، اما با خم شدن دوچرخه سوار به جلو، فشار از قسمت پایینی قوس لگن به قسمت داخلی قوس شرمگاهی منتقل می شود. این یک مشکل اساسی است. زیرا هر چه فشار وزنه بیشتر به قوس منتقل شود، فشار بیشتری به ناحیه عصب پرینه وارد می شود و این اصلا خوب نخواهد بود. به تصویر بالا توجه کنید. برای جلو بودن این فشار افزایش می یابد. این فشار در رشته های کوهستان، جاده و تایم تریل به صورت تصاعدی افزایش می یابد. و نکته مهم بعدی پایین بودن قوس استخوانی شرمگاهی در زنان است، به این معنی که در وضعیت های خم شده برای تایم تریل و رشته های صندلی فشار بیشتری به ناحیه عصب پرینه زنان وارد می شود.
نویسنده : محمد حسین احمدی |